Solarix

energija

Novi energetski prispevki 2010

By on 16.02.2010

Februarja se podražijo kurilno olje, elektrika, plin …

Danes bomo občani in podjetja začeli plačevati novi energetski prispevek na elektriko in dodatke za toploto iz sistemov daljinskega ogrevanja, kurilno olje, utekočinjeni naftni plin, bencin in dizel. Država namerava tako letos pobrati okoli 20 milijonov evrov, pozneje pa še več. Morebitne podražitve (ali manjše pocenitve) bomo zaradi dodatka na bencinskih servisih občutili ob naslednji prilagoditvi cen v noči z 9. na 10. februar, pravijo na Petrolu.

Na ministrstvu za gospodarstvo obljubljajo, da bodo sredstva iz dodatkov namenjena za povečevanje energetske učinkovitosti na področju ogrevanja, prispevki na elektriko pa za povečanje učinkovitosti rabe elektrike. Gre tudi za sanacije stanovanjskih stavb. Nekateri dodatki in prispevki bodo večji, kar je vidno iz tabele. Za zdaj so na ministrstvu predvideli triletno gibanje prispevkov in dodatkov. Kako bo naprej, se ne ve. Če se grejete na ekstra lahko kurilno olje in letno porabite dva tisoč litrov, boste plačali 20 evrov več za gorivo, kot bi brez novega dodatka. Če vas ogreva zemeljski plin in porabite dva tisoč kubičnih metrov plina na leto, boste zanj zaradi dodatka plačali deset evrov več.

Povprečno gospodinjstvo, ki letno porabi okoli 4.200 kilovatnih ur elektrike, bo plačalo dobra dva evra več. Poln tank bencina, če ima ta 50 litrov, vas bo stal 20 centov več. Na prvi pogled številke niso visoke. A ne pozabite, da smo v zadnjih mesecih in letih že dobivali nove prispevke, denimo na elektriko.

Višina novih dodatkov in prispevkov je enaka za vse končne porabnike, torej tudi za podjetja. Nad sredstvi bo bedel javni Eko sklad , ki ga vodi Franc Beravs. Kot pravi, trenutno pripravljajo program, v katerem bodo določeni ukrepi in višine spodbud, s katerimi bodo pri končnih odjemalcih dosegli zahtevane prihranke energije. Pričakuje, da bo vlada program potrdila v aprilu, ko naj bi zavezanci za izplačilo prispevkov in dodatkov Eko skladu prvič nakazali od končnih odjemalcev pobrane prispevke in dodatke. Beravs še dodaja, da bodo veliki zavezanci lahko v prihodnjih letih prispevke zadržali zase, če bodo imeli sami dobre programe za varčevanje z energijo.

Beravs pričakuje, da bo Eko sklad letos iz novih prispevkov in dodatkov pobral med 17 in 20 milijoni evrov, medtem ko na ministrstvu za gospodarstvo ocenjujejo, da bodo pobrali 22 milijonov evrov. Če bi Slovenci pokurili toliko energentov kot leta 2008, torej pred krizo, in če bi prispevke Eko sklad pobiral že od januarja, bi letos pobrali za dobrih 25 milijonov evrov sredstev, prihodnje leto za skoraj 32, leto zatem pa za skoraj 42 milijonov evrov.

novi energetski prispevki

Vir: www.finance.si

Comments

Be the first to comment.

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*