Solarix

Vir Pasivna hiša

Pasivna hiša

By on 3.11.2015

Dnevi pasivnih hiš

Akcija ki je že nekaj let poznana v Avstriji, Nemčiji in drugod je sedaj tudi v Sloveniji. Fakulteta za arhitekturo, Konzorcij pasivna hiša in Eko sklad j.s. organizirajo 13. in 14. novembra 2015 Dneve pasivnih hiš. Dnevi pasivnih hiš se bodo pričeli s predavanjem o pasivni hiši in možnostih financiranja v petek, 13. novembra ob 16.30 na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani. Od petka do nedelje si bo mogoče pasivne hiše po vsej Sloveniji. Sočasno bodo organizirani spremljajoči dogodki pri članih Konzorcija pasivna hiša. V soboto, 14. novembra bo organizirana strokovna ekskurzija za arhitekte in projektante, na kateri si bo mogoče ogledati 5 energijsko najučinkovitejših javnih in enodružinskih stavb.

Kaj je pasivna hiša

Pasivna hiša porabi za ogrevanje 90 % manj energije od klasično zgrajene hiše, vse toplotne izgube so pa bistveno zmanjšane. Poraba energije za ogrevanje pasivne hiše je približno 1,5 litra ekvivalenta kurilnega olja na m2 na leto kar pomeni 80 % manj kot pri zgradbah, grajenih po trenutno veljavnih predpisih. Poleg tega je dnevno udobje v pasivni hiši bistveno izboljšano. Pasivna hiša uporablja obstoječe notranje vire energije, kot so telesna toplota ljudi ali vpadna sončna toplota – ogrevanje je tako bistveno poenostavljeno. Pasivne hiše dosegajo velike prihranke energije s pomočjo posebej energetsko učinkovitih komponent (izolacija sten, oken, strehe) in prezračevalne tehnologije. Prezračevalni sistem zmanjšuje izgubo toplote in regulira dotok svežega zraka za prebivalce. Sveži zrak se pogosto predgreje s geotermalnim toplotnim izmenjevalnikom. Pomembni sestavni deli so dobra zrakotesnost in posebna oblika stavbe. Pasivne hiše so dosti manj občutljive glede na naraščajoče cene surovin. Zgraditi jih je možno povsod. Najbolj pomembno načelo je energetska bilanca.

Vir Pasivna hiša (pasivna gradnja)

Vir slike: Pasivna gradnja

Comments

Be the first to comment.

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*