Solarix

Atlas Solar - vakuumski solarni sistem

Vakuumski kolektorji Atlas

Vakumski kolektorji Atlas Solar združujejo nudijo uporabniku visoko učinkovitost v različnih delovnih pogojih in je odporen na vremenske vplive, kot so toča, sneg in veter. Notranja sestava kolektorja je podobna klasičnim ploščatim kolektorjem z neposrednim pretokom po principu Tichelmann. Namesto ploščatega stekla in steklene volne je na posamezno cev nameščena odporna boron-silikatna vakuumska cev. Dvojna vakuumska cev nudi odlično toplotno izolacijo, tesni stik cevi s sprejemnikom toplote pa tudi izvrstno toplotno prevodno lastnost. Notranja cev je premazana s selektivnim absorbcijskim premazom, ki sprejema širok svetlobni spekter, zaradi tega se voda segreva tudi v manj sončnem vremenu s pomočjo difuzne svetlobe.Vakuum je ustvarjen med stenama dvojne cevi, ki nima spojev s kovino ki bi lahko povzročili izgubo vakuma. Tako je zagotovljena dolga življenjska doba vakumske cevi.Vakumska cev je preprosto nadomestljiva in jo zamenjamo pri delujočem sistemu, brez uporabe posebnega orodja.

Cenik vakuumskih kolektorjev SK-U15
Opis posamezne komponente
Vakuumski sončni kolektor SK-U15
Nosilci za vakuumski sončni kolektor SK-U15

Glavne značilnosti vakuumskih kolektorjev

  • Direkten prenos toplote, grelni medij kroži po ceveh.
  • Manjše izgube toplote zaradi direktnega segrevanja Vakuumske cevi se segrevajo celo leto, ne glede na vpadni kot sončnih žarkov
  • Odporne so na nenadne podnebne spremembe, točo in sneg
  • Delovanje je neodvisno od temperature okolja – vakuumska izolacija
  • Inteligentna regulacija skrbi za zalogo segrete vode in varuje sistem pred pregrevanjem

Prednosti vakuumskega solarnega sistema

Sistem je zasnovan na prednostih, kot je vzdržljivost visokega pritiska sekundarne grelne tekočine, ki s svojo cirkulacijo segreva sanitarno vodo v zalogovniku v vsakem vremenu in skozi vse leto. Dodatno prednost pri izkoriščanju sončne energije dajejo inteligentno regulirano delovanje, steklene vakuumske cevi in znotraj njih bakrene cevi, ki ne dopuščajo odlaganja vodnega kamna, so težko lomljive, praktične in dolgotrajne. Sistem je izpopolnjen in vedno bolj uporabljen v svetu, kar nakazuje novo smer razvoja grelcev vode na sončno energijo. Deljeni sistem za segrevanje vode na solarno energijo je visokotlačni sistem, ki združuje posredno prenašanje toplote in dvojno cirkulacijo. Solarni kolektor je lahko vgrajen oz. nameščen na mestih, ki imajo dostop do sončne svetlobe, kot so strehe, zidovi, balkoni in terase, lahko pa tudi na tleh v vrtu ali na dvorišču, pomembno je, da ima lokacija kar se da veliko sončne svetlobe. Zalogovnik in regulator se lahko nahajata v katerem koli zaprtem prostoru, zato je sistem popolnoma prilagodljiv in integriran v novo ali obstoječo stavbo.

Delovanje Vakuumske cevi

Vakuumska steklena cev s selektivnim premazomabsorbira toploto in jo preko aluminijastega prenosnika znotraj cevi prenese na solarni medij, ki kroži skozi kolektor. Solarni medij poganja črpalka na principu temperaturne diference. Kadar je razlika med spodnjim delom bojlerja in kolektorjem cca. 10°C se črpalka vklopi, ko ta razlika pade na polovico pa se izklopi in počaka, dokler se kolektor ponovno ne segreje. Sanitarna voda v bojlerju se greje posredno preko sekundarnega – solarnega medija v zaprtem solarnem sistemu.

Povezave, ki bi Vas utegnile zanimati

Vakuumski solarni sistemi Atlas

Bojlerji in zalogovniki Atlas

Solarna regulacija Atlas

Toplotne črpalke Atlas