Solarix

svetovanje

Večje zanimanje za ogrevanje

By on 21.12.2011

V zimskem času in predvsem v objektih s slabšo izolacijo velik del mesečnih stroškov za stanovanje zavzema ogrevanje. Cene novih stanovanj in družinskih hiš se v drugem četrtletju leta glede na predhodno četrtletje povprečno niso bistveno spremenile, saj so bile višje le za polovico odstotka, vendar povprečje zakriva razlike med cenami stanovanj in družinskih hiš, kažejo analize statističnega urada. Nova stanovanja so se podražila že tretje četrtletje zapored, tokrat za 2,8 odstotka, cene novih hiš so se spustile za 7,3 odstotka, in tako v celoti izničile rast cen hiš iz prvega četrtletja letos. Medtem so se cene rabljenih stanovanjskih nepremičnin v prvem četrtletju glede na predhodno četrtletje znižale za 0,9 odstotka. Najizraziteje so se znižale cene rabljenih družinskih hiš, in sicer za 4,3 odstotka.

Nas pa je zanimalo, ali kupce poleg cene, mikrolokacije, dostopnosti do objekta, kakovosti gradnje, materialov, velikosti bivalne površine in zemljišča pri hiši ter površine stanovanja, zanima tudi, kakšni so povprečni mesečni stroški bivanja. Po izkušnjah Zorana Veleskega iz Mreže nepremičnin pride povpraševanje po stroških na vrsto v kasnejši fazi nakupa, pri drugem, tretjem ogledu. Zanima jih predvsem, kakšna okna so vgrajena in kakšno je ogrevanje objekta. Kot pravi Roman Prskalo iz Metropole, kupci povprašujejo po višini mesečnih stroškov tudi zato, da vidijo, kakšen je končni mesečni strošek nakupa skupaj s posojilom. Višina stroškov nima odločilnega vpliva na nakup nepremičnine, kljub temu pa nanj vpliva.

Podrobnosti stroškov stanovanja

Lastniki oz. najemniki ponavadi za stroške stanovanje prejmejo pet položnic, ključni pa so, sploh pozimi, stroški ogrevanja. Ti so odvisni od načina ogrevanja in kakovosti gradnje (okna, izolacija itn.). Tudi račun za elektriko je lahko višji, če na primer stanovanje ni priključeno na toplovod, ampak vodo greje električni bojler. Pri starejših nepremičninah je višji tudi račun za rezervni sklad. Zakonsko določen prispevek v rezervni sklad je za objekte od deset do 30 let 0,20 evra na kvadratni meter, od 30 do 60 let 0,25 evra in nad 60 let 0,30 evra na kvadratni meter. Ta je lahko v blokih, kjer je tak dogovor, višji tudi poleti, ko so manjši stroški ogrevanja in je več popravil (fasada, streha ipd.). Vendar so stroški normalno visoki, če je nepremičnina zgrajena po standardih, po neki projektantski logiki, meni Prskalo.

vir: delo.si

Comments

Be the first to comment.

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*