Solarix

Vodoravna postavitev, Soncni kolektorji ploscati Celje

Vodoravna postavitev vakuumskih kolektorjev

By on 29.04.2012

Za segrevanje sanitarne tople vode v hišah običajno z namestitvijo sončnih kolektorjev ni težav, saj imamo na razpolago zadostno površino strehe. V primeru, da stanujemo v večnadstropnih hišah, npr. blokih in podobno, praviloma ni možno namestiti sončnih kolektorjev na streho. Zato stanovalci do sedaj nisi mogli koristiti sončne energijo za segrevanje sanitarne vode.

Vodoravna postavitev, Soncni kolektorji ploscati Ptuj

Vodoravna postavitev vakuumskih kolektorjev

Zaradi posebne izvedbe vakuumskih kolektorjev je možna vgradnja na navpične površine, predvsem na balkonske ograje. Hranilnik toplote lahko namestimo na balkonu ali v stanovanju. Zaradi vertikalno nameščenega hranilnika toplote na višjem nivoju kot so nameščeni kolektorji, bo medij zaradi vzgona krožil iz kolektorja do hranilnika toplote. Za delovanja solarnega sistema zato ne potrebujemo črpalke in krmilne enote (obratovanje brez električne energije). Ker so kolektorji nameščeni nižje kot hranilnik toplote, nimamo toplotnih izgub zaradi cirkulacije medija v primeru, ko ni dovolj sončnega sevanja. Značilnost postavitve je posebna izvedba toplotnih cevi (Heat Pipes) v sončnih kolektorjih. Vakuumske cevi so nameščene vodoravno, vendar je kljub temu omogočen učinkovit prenos toplote iz absorberja v hranilnik toplote. Zaradi te izvedbe lahko izberemo velikost kolektorjev glede na širino balkonske ograje. Pomembno je tudi pravilno dimenzioniranje sončnih kolektorjev.

Vir: gcs.gi-zrmk.si

Comments

Be the first to comment.

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*