toplotna črpalka

Kaj je toplotna črpalka?

Toplotna črpalka je naprava za ogrevanje prostorov, ki deluje tako, da iz okolja črpa toploto in jo “strnjeno” posreduje v prostor.

Toplotna črpalka deluje na enak način kot hladilnik. S tem, ko ohlaja eno stran, na drugi strani kopiči toploto.

Prednost toplotne črpalke je  v  tem, da za ogrevanje prostorov potrebuje zgolj 20% ne-obnovljive energije, medtem, ko 80% energije proizvede iz obnovljivih virov. Zato je ogrevanje prostorov s toplotno črpalko en izmed najcenejših in okolju prijaznih načinov, ki so na voljo.Tehnično povedano je toplotna črpalka hladilni sistem z mehansko kompresijo, ki jo je mogoče uporabiti tako za ogrevanje, kot tudi za hlajenje prostora.Toplotna črpalka običajno sestoji iz dveh delov: notranje enote, imenovane klimatska naprava, in zunanje enote, podobne centralni klimatski napravi, ki se imenuje toplotna črpalka. V kompresorju toplotne črpalke kroži hladilno sredstvo, ki absorbira in sprošča toploto pri prehajanju med notranjo in zunanjo enoto.

Kako deluje toplotna črpalka?

Za lažjo predstavo o tem, kako deluje toplotna črpalka si predstavljajte, da je prenosnik toplote, ki jo prenaša na kraj, kjer je ta potrebna. Pozimi torej toplotna črpalka prinaša toploto  v prostor, poleti pa jo iz njega odnaša.Razlog, zakaj je toplotna črpalka tako varčna, je  v tem, da ne ustvarja toplote, temveč jo črpa iz okolja prenaša na  kraj, kjer je ta potrebna. Hkrati pa je toplotna črpalka na nek način tudi omejena. Toplotne črpalke so namreč primerne za kraje z zmernim podnebjem. Pri zelo nizkih temperaturah namreč lahko ne zadostujejo, kot edini vir ogrevanja, zato je potrebno kombinirati ogrevanje z drugimi načini.

Kakšne vrste toplotnih črpalk poznamo?

Poznamo različne vrste toplotnih črpalk. Toplotne črpalke zrak voda ali zrak zrak, delujejo tako, da iz zraka črpajo toploto in jo nato prenašajo v prostor v obliki zraka (preko klimatske naprave) ali z ogrevanjem vode (radiatorjev).

Poleg tega poznamo tudi toplotne črpalke na zemeljski vir. Pri teh je začetna investicija (vgradnja) precej višja, a dolgoročno porabijo manj. Toplotne črpalke na zemeljski vir pa toploto pridobivajo iz zemlje, ogrevajo pa lahko zrak ali vodo.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja