nastavitev toplotne črpalke

Kakšna je Optimalna Nastavitev Toplotne Črpalke

Cilj vsakega objekta je, da nudi ugodno bivanje in zagotavlja nizke stroške obratovanja. Eno izmed najpomembnejših vprašanj vsakega lastnika ali upravljavca objekta je vprašanje ogrevanja in hlajenja. Razumljivo, saj le-to področje najbolj vpliva tako na udobje, kot tudi na stroške. Še posebej pri tistih, ki temperaturo objekta urejajo s pomočjo toplotne črpalke, pa se v zvezi s tem pojavlja pomembno vprašanje, kako le-to nastaviti, da bi delovala optimalno. Poglejmo si, kako nastaviti toplotno črpalko, da bo pri minimalni porabi zagotavljala največje udobje.

Napake pri nastavitvi toplotne črpalke

Toplotne črpalke ne delujejo na isti način, kakor delujejo peči na olje, pelete ipd. Toplotne črpalke namreč zagotavljajo tako ogrevanje v hladnih mesecih, kakor tudi hlajenje v vročih mesecih. Pri tem spreminjajo le “smer” delovanja glede na to, kako je nastavljen termostat. Ena izmed najpogostejših napak pri uporabi toplotnih črpalk je, da nevede uporabniki nastavijo termostat na “nujno” ogrevanje. Ko so temperature bolj nizke mora toplotna črpalka namreč uporabljati tudi pomožen vir ogrevanja (vgrajeni grelci), s pomočjo katerega zagotovi tisto razliko v temperaturi, ki je sicer s samostojnim delovanjem ne bi mogla. Nastavitev toplotne črpalke na tak način bo pomenil konstantno dodatno ogrevanje in močno vplival na porabo, s tem pa na račun za elektriko. Izreden način ogrevanja je smiselno nastaviti le takrat, kadar so temperature ekstremno nizke oz kadar zaznate, da se na zunanji enoti toplotne črpalke nabira led.

Kakšna je priporočena nastavitev toplotne črpalke

Pri uporabi toplotne črpalke se priporoča konsistenten in zmeren program nastavitve črpalke skozi celotno leto. To pomeni, da v toplih mesecih nastavimo toplotno črpalko na najvišjo možno udobno temperaturo in obratno, pozimi na najnižjo možno temperaturo pozimi. V groben nekako proizvajalci toplotnih črpalk priporočajo nastavitve 25,5°C poleti in dobrih 21°C pozimi.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja