toplotna črpalka ne greje

Toplotna črpalka ne greje – Kaj storiti?

Ko je zunaj hladno, toplotna črpalka pa ne greje, je treba ukrepati hitro in trezno. Razlogi, zakaj toplotna črpalka ne greje so lahko različni. Poglejmo si, kateri so lahko razlogi, da toplotna črpalka ne greje in kako jih lahko samostojno pregledate in najdete težavo.

Obstajajo 4 običajni vzroki, da toplotna črpalka ne greje:

 • Nizko stanje hladilnega sredstva
 • Zunanja enota je umazana / ne dobiva zraka
 • Filter umazanega zraka
 • Telo vas prevara (razložili bomo spodaj)

Tukaj zato te težave preprečujejo, da toplotna črpalka piha vroč zrak – in kaj lahko storite z njimi.

1) Nizko stanje hladilnega sredstva

Toplotna črpalka potrebuje hladilno sredstvo za prenos toplote.

Poleti vaša toplotna črpalka uporablja hladilno sredstvo za prenos toplote iz vašega doma v zunanjost. V hladnejšem vremenu postopek samo obrne, pripelje toploto od zunaj v notranjost vašega doma.

Tukaj je težava : če je v toplotni črpalki malo hladilnega sredstva, boste težko prenesli dovolj toplote v svoj dom, da pravilno ogrejete zrak.

Popravek : Pokličite strokovnjaka za toplotno črpalko, da preveri polnjenje vašega hladilnega sredstva . Če ste nizki, verjetno imate tudi puščanje hladilnega sredstva, ki ga je treba pritrditi.

2) Zunanja enota je umazana / ne more dihati

Ko je vaša toplotna črpalka v toplotnem načinu, zunanja enota absorbira toploto iz zraka z uporabo hladilnega sredstva. Nato enota pošlje toplo hladilno sredstvo v notranjo enoto, kjer segreje vaš notranji zrak.

Toda zunanja enota ne more absorbirati dovolj toplote, če je:

 • Umazani
 • Pokrito z listi / travo
 • Obdan z ograjo (kot ograja)

Popravek : Odstranite morebitne odpadke ali vse, kar ovira zračni tok okoli zunanje enote. Če se želite znebiti umazanije na kondenzatorski tuljavi (tisti del, ki absorbira toploto), kupite čistilo za penjenje tuljave in ga uporabite skupaj z vodnim razpršilcem.

Za čiščenje zunanje enote lahko pokličete tudi strokovnjaka s toplotno črpalko .

3) Filter umazanega zraka

Ko se vaš zračni filter preveč umaza, začne blokirati pretok zraka do uparjalne tuljave (tisti del, ki dejansko segreva zrak, ko je toplotna črpalka v načinu “ogrevanje”). Vedeli boste, ali je problem z umazanim zračnim filtrom, če obstaja zelo malo zraka izhaja iz vaših zračnikov.

Popravek : Preverite filter in ga spremenite, če je umazan.

Stranska opomba : Ali ima vaša družina težave z alergijami? Oglejte si možnosti zračnih filtrov, ki lahko izboljšajo kakovost zraka v zaprtih prostorih .

4) Telo vas utrudi

Da, vaše telo vas morda vara, da toplotna črpalka ne piha vročega zraka.

Tole je razlog: toplotna črpalka morda oddaja toploto, ki je nekoliko pod telesno temperaturo (98,6 stopinj F, samo FYI). Torej zrak iz toplotne črpalke samo POČUTI relativno hladen v primerjavi s svojim telesom. Vsekakor pa še vedno greje vaš dom.

Hladneje je zunaj, hladnejši bo zrak iz toplotne črpalke. To je zato, ker toplotna črpalka težko vleče toploto iz zunanjega zraka.

Če se zunanje temperature spustijo pod -5 stopinj, se bo začela pomožna ogrevalna tuljava in spet se boste počutili toplo.

Popravek : Zaviti! Odeje. Debele nogavice. Dela.

Preverite možne razloge, zakaj toplotna črpalka ne greje in se prepričajte ter odpravite težavo v pol ure.

 1. Preverite ali je dovolj hladilnega sredstva v toplotni črpalki

  Pokličite strokovnjaka oz. samostojno preverite stanje hladilnega sredstva v toplotni črpalki.

 2. Prevrite ali jee dovod zraka v toplotno črpalko omejen ali prekinjen

  Razlogi zakaj je dovod zraka omejen so lahko različni. S prostim očesom samostojno preglejte ali ima toplotna črpalka nemoten dovod zraka. O delovanju in dovodu zraka v toplotno črpalko se posvetujte s serviserjem.

 3. Preverite ali je filter zraka umazan in potrebuje zamenjavo

  Filter zraka služi temu, da v prostor naprava dovaja čist zrak. Sčasoma se vsak filter zamaže, s tem pa bolj ali manj otežuje dovod zraka v napravo. Preverite stanje filtra zraka in kdaj je bil nazadnje zamenjan. Morda je to razlog za to, da toplotna črpalka ne greje.

 4. Pokličite serviserja

  V kolikor se nobena od omenjenih možnosti ne obnese, se obrnite na pooblaščenega serviserja toplotne črpalke, ki bo opravil pregled in servis toplotne črpalke.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja