Bojlerji

Bojlerji oz. grelniki vode se uporabljajo za segrevanje sanitarne vode. V to skupino spadajo pretočni in akumulacijski bojlerji.

Pretočni delujejo na principu ogrevanja direktnega pretoka vode, kar pomeni, da je grelnik nameščen v bližini iztočnega mesta ter zagotavlja manjše količine segrete vode. Akumulacijski pa delujejo tako, da segrevajo vodo na zalogo, kar pomeni, da segrevajo večjo količino vode (npr. 100L), ki jo lahko shranimo za dlje časa. Največja razlika med obema sistemoma delovanja je prav v tem, da omogočata različno količino segrete vode: pretočni manjšo, akumulacijski večjo.

Vrste bojlerjev

Glede na vir energije oz. gorivo ločimo 3 vrste bojlerjev.

Električni bojlerji

Električni so lahko pretočni ter akumulacijski. Pretočni omogočajo hitro segrevanje male količine vode, akumulacijski pa počasno segrevanje velike količine vode. V obeh primerih bojler uporablja električno energijo.

Plinski bojlerji

Plinski bojlerji so lahko samostojni ali kombinirani. Samostojni segrevajo samo sanitarno vodo, kombinirani še obenem ogrevajo prostor. Uporabljate lahko zemeljski plin ali pa utekočinjen naftni plin. Odlikuje jih predvsem visok izkoristek energije.

plinski bojlerj

Bojlerji na trda goriva

Bojlerji na trda goriva se uporabljajo predvsem v izvedbi akumulacijskega segrevanja vode.

Proizvajalci bojlerjev – znamke:

Bojlerji Junkers

Plinski sistemi ogrevanja Junkers so na voljo v različnih izvedbah. Ni pomembno, ali izberete plinsko ogrevanje na podlagi najsodobnejše ogrevalne kondenzacijske tehnike, ki omogoča popolno zgorevanje ali tradicionalno konvencionalno ogrevalno tehniko – obe različici sta vam na voljo kot naprava za namestitev na steno ali kot naprava, ki jo postavite na tla.

junkers bojler 3

Bojlerji Lentherm

Lentherm je podjetje, ki se že tri desetletja ukvarja s proizvodnjo izdelkov za ogrevanje sanitarne vode in podporo ogrevanju prostorov. Grelniki vode oz. bojlerji so neposredno priključjeni na sončne kolektorje, toplotne črpalke, kotle na biomaso ali proizvajalce toplotne energije s konvencionalnimi viri, kot so oljni in plinski kotli, ter so namenjeni neposrednemu ogrevanju sanitarne vode. V ponudbi imamo: bojler OWL, OWL-E, TGV, TGVPlus, STGV, LGV, PGV, SGL, SGV-N, SONOVA.

bojler lentherm

Bojlerji Gorenje

Različne prostornine grelnikov (od 5 do 500 l), kovinske ali plastične izvedbe ter okrogle ali ovalne oblike ohišja omogočajo pravi izbor za vsako potrebo. Glede na oskrbo lahko izberete malolitražne grelnike v netlačni ali tlačni, glede na predviden prostor za pritrditev pa v nadpultni ali podpultni izvedbi. Srednjelitražne grelnike pa lahko izberete s pritrditvijo pokončno na steno, ležeče na tla ali ležeče na strop in največje grelnike tudi pokončno na tla.

gorenje bojler
grelnik vode gorenje

Bojlerji Austra Email

Avstrijsko podjetje Austria Email je eden vodilnih evropskih proizvajalcev visoko kakovostnih grelnikov vode. Stoječe grelnike vode Haveltherm lahko kombiniramo z vsemi kotli za ogrevanje prav tako pa tudi z napravami za alternativno pridobivanje energije. Glede na vrsto uporabe lahko izberemo idealen tip grelnika vode.