Talno ogrevanje

Delovanje talnega ogrevanja

Talno ogrevanje je oz. talno gretje je starodavni način ogrevanja, ki je najidealnejša opcija ogrevanja zaradi temperaturnega režima, ki ga ustvarja. Zaradi nizke temperature lahko uporabljamo kot vir ogrevanja toplotno črpalko ali solarni sistem.

talno gretje

Talno gretje deluje po principu sevanja toplote iz tlaka (infra rdečih žarkov – radiacije). Ogrevalna površina je veliko večja, kot je to pri navadnih grelnih telesih, zato je lahko temperatura ogrevanih tal izredno nizka, največ 30 0C. Toplota prihaja v prostor do 80 odstotkov v obliki radiacije infrardečih žarkov (pri radiatorskem ogrevanju do 25 odstotkov), kar omogoča zelo dober približek idealno razporejenim temperaturnim plastem v bivalnem prostoru. Prihranki energije pri tovrstnem ogrevanju znašajo tudi do 15 odstotkov. To omogoča nizkotemperaturno gretje talne površine pa tudi ogrevalni efekt sevanja toplote, ki za enak občutek toplote v prostoru, dovoljuje za 1 do 2 0C nižjo temperaturo zraka. Bivanje v prostorih s talnim ogrevanjem je bolj zdravo in prijetno. Pri radiatorskem ogrevanju je, zaradi vročega grelnega telesa in kroženje zraka – konvekcije, intenzivneje, kar povzroči večjo izsušitev vlage v prostoru in dvigovanje motečega prahu. Večja količina toplega zraka se zadržuje pri stropu, pri tleh pa ostaja mrzla plast, ki hladi noge. Vseh teh težav pri talnem ogrevanju ni. Za ljudi, ki imajo težave z alergijami in so bolj občutljivi na bivanjsko klimo, torej omogoča precej prijaznejše bivanje.

Prednosti talnega ogrevanja so:

  • nižja temperatura od običajnih načinov ogrevanja za 1-2 °C,
  • idealen vpliv na telo zaradi ugodnega temperaturnega profila (topla tla),
  • manjše kroženje prahu v prostoru,
  • prihranek energije z uporabo sončne energije,
  • prihranek prostora.

Poznamo dva tipa vgradnje oz. montaže talnega gretja – mokri in suhi način vgradnje.

Električno talno ogrevanje

Druga oblika talnega ogrevanja je električno talno ogrevanje. Pri tej izvedbi so običajne plastične cevi zamenjane z električnimi žicami, preko katerih se ogreva prostor. V primerjavi z običajnim talnim ogrevanjem je električno cenejše za približno 25%, omogoča boljšo regulacijo ogrevanja, ima daljšo življensko dobo, ter nižje stroške vzdrževanja.

Stensko in stropno ogrevanje

Še dve obliki ogrevanja po istem principu sta stensko in stropno ogrevanje. Stensko ogrevanje poteka preko ogrevalnih letev, ki so nameščene v steno. Možna je kombinacija s talnim ogrevanjem, kjer še povečamo učinek konvekcije v prostoru. Stropno ogrevanje poteka preko sevalnega medija, ki je pritrjen pod strop. Lahko gre za sevalne plošče, cevi…idealno je za ogrevanje večjih prostorov z višjim stropom.