Zalogovniki

Kaj so zalogovniki oz. hranilniki toplote?

Hranilniki toplote oz. zalogovniki omogočajo, da lahko uporabniki dlje časa hranijo (akumulirajo) vodo, ki so predhodno segreli. Lahko gre za sanitarno vodo ali zasegreto vodo iz obnovljivih virov energije, npr. solarnih sistemov, ki jo moramo zaradi časovnega spreminjanja sončne energije hraniti. Ločiti moramo med visokotemperaturnimi ter nizkotemperaturnimi viri toplote. V prvem primeru govorimo samo o sanitarni vodi, takrat mora biti zalogovnik manjših dimenzij. V drugem primeru pa govorimo o vodi, segreti zaradi obnovljivih virov energije, takrat potrebujemo zalogovnik večjih dimenzij.

različni tipi zalogovnikov

Namenjeni so za ogrevalne sisteme s toplotno črpalko kot tudi za ostale ogrevalne sisteme. Na voljo so v volumnih od 130 do 5000 l, in sicer z različnimi površinami toplotnih izmenjevalcev. Izolirani so s trdo PU izolacijo debeline 50 mm (do 500l), nad 500 l pa s posebno mehko – ECO SKIN – 2 izolacijo, ki ima 36% večjo izolativnost kot klasična mehka izolacija.

Pri vseh ogrevalnih sistemih s toplotnimi črpalkami se priporoča vgradnja zalogovnikov ogrevalne vode v ogrevalni sistem. Zalogovniki omogočajo zmanjšano število vklopov kompresorja, enakomerno temperaturo ogrevalne vode (in s tem večje temperaturno udobje v prostorih), pri toplotnih črpalkah zrak/voda pa služijo tudi kot vir toplote za učinkovito odtaljevanje uparjalnika. Potreben volumen zalogovnika je min 15 l na kW grelne moči toplotne črpalke, obvezen pa je pri vseh ogrevalnih sistemih z radiatorji in pri vseh toplotnih črpalkah zrak/voda. V kolikor pa imamo talno gretje brez termostatsko krmiljenih posameznih ogrevalnih krogov, lahko zalogovnik tudi izpustimo.

Za dimenzioniranje zalogovnikov pa so pomembni še naslednji dejavniki:

  • število porabnikov vode,
  • toplotne izgube celotnega sistema,
  • načini ogrevanja oz. segrevanja ter število teh ogreval.

Zalogovniki so izdelani iz jeklenih zlitin, zaščiteni z vrhunsko toplotno izolacijo. Pomemben je tudi cevni prenosnik toplote, ki je vgrajen v notranjost zalogovnika (lahko jih je tudi več). Ta poskrbi za optimalen prenos toplote in zagotavlja maksimalno udobje pri uporabi.

Vrste zalogovnikov

Glede na način izvedbe ločimo zalogovnike na:

  • samostojne zalogovnike (stoječi ali ležeči),
samostojni zalogovnik
  • vgradne zalogovnike (v kotlu).

Zalogovniki z vgrajenim bojlerjem so primerni takrat, ko je potreben za optimalno ogrevanje ali segrevanje še nadomestni vir toplote.

vgradni zalogovnik westtherm

Različni primeri vezave zalogovnikov na različne vire ogrevanja.

povezava zalogovnika 1
povezava zalogovnika 2
povezava zalogovnika 3