Kotli za ogrevanje

Kotli na olje

Kot gorivo se primarno uporablja kurilno olje. Kotel, ki ga uporabljate, je lahko kombinirane izdelave (za več vrst goriv) ali pa specialen kotel za tekoča goriva – olje.

kotel na olje

Plinski kotli

Kot gorivo za plinske kotle lahko uporabljate zemeljski plin (iz omrežja), tekoči naftni plin (skladiščen) ali vedno bolj popularen bioplin. Ogrevanje s plinom odlikuje visok izkoristek. So univerzalni, kar pomeni, da jih lahko uporabljate tudi za ogrevanje s kurilnim oljem. Ponujamo Vam več vrst kotlov: obtočni plinski kotli(manjši; primerni za manjša stanovanja), kombinirani kotli (centralno ogrevanje + segrevanje sanitarne vode), specialni plinski kotli (primerni za večje hiše, večstanovanjske), nizkotemperaturni kotli (delujejo pri nižjih temperaturah; se prilagajajo zunanjim razmeram) in kondenzacijski kotli (izkorišča toploto dimnih plinov).

plinski kotel

Kotli na trdo gorivo

Kot gorivo uporabljate trdo gorivo – les. Dobra lastnost izgorevanja lesa je, da je CO2 nevtralen, kar pomeni, da ne povzroča povečevanja koncentracije CO2 v ozračju. Poleg tega, je pri pri enakem vložku energije, med vsemi gorivi najcenejše.

kotli na trda goriva

Kotli na biomaso

V to skupino spada ogrevanje s sekanci, peleti in briketi. Kotle na biomaso delimo glede na delovanje v dve skupini: kotli z odgorevanjem, kotli s prezračevalnim kuriščem. Kotli z odgorevanjem so lahko s spodnjim ali z zgornjim odgorevanjem goriva. Ta oblika je standardna, poznana že dlje časa. Kotli s prezračevalnim kuriščem imajo vgrajen ventilator, kar omogoča boljše izgorevanje. Vgrajen ventilator je lahko nadtlačni (ustvari nadtlak plina v zalogovniku) ali sesalni (pred vstopom v dimnik). S tem se poveča tudi okoljska neoporečnost te vrste ogrevanja.

kotel na biomaso

Električni kotli

Uporabljate jih lahko za centralno ogrevanje, omogočajo tudi ogrevanje sanitarne vode. V primerjavi z ostalimi vrstami, so ti v fazi delovanja zelo tihi. Velika prednost te vrste kotlov je, da nimate težav z dovajanjem goriva (olje, polena…) in odvajanjem dimnih plinov.

električni kotel

Centralno ogrevanje

Kotli oz. peči se uporabljajo za centralno ogrevanje objektov. Pri centralnem ogrevalnem sistemu se potrebna toplota za ogrevanje prostorov pripravlja na enem samem mestu v zgradbi. Če ogrevamo eno etažo ali stanovanje, govorimo o etažnem ogrevanju. Ko iz enega mesta ogrevamo več zgradb ali celo naselje, govorimo o daljinskem ogrevanju. Izbiro ogrevalnega sistema in naprav moramo prepustiti strokovnjaku. Ta bo pri načrtovanju ogrevalnega sistema upošteval želje uporabnikov, konstrukcijske značilnosti zgradbe, klimatske razmere, razpoložljive vire energije ter veljavno zakonodajo.

Toplota, ki nastaja pri ogrevanju, nastaja na enem mestu, v kotlu. Te ločimo glede na temperaturni režim, na visokotemperaturne (60-90°C) in nizkotemperaturne (okoli 40°C). Temu principu morajo biti prilagojeni tudi ostali elementi ogrevanja (npr. radiatorji). V prvem primeru je zaradi visoke temperature potrebno delovanje mešalnega ventila, medtem ko v drugem ne.

Vir tabele: Seltron