Nasveti za kurjenje in čiščenja kamina

Ko je zunaj mrzlo in mokro, je kamin veliko več kot le običajen vir toplote. Ob prijetno prasketajočem ognju se neprijetno vreme veliko bolje prenaša. Ogrevanje z lesom in briketi je tudi bolj ekonomično. Vendar pa je ogrevanje z lesom v primerjavi s centralnim ogrevanjem bolj zamudno. Z nekaj preprostimi nasveti se nam lahko olajša kurjenje in čiščenje kamina. Za čiščenje steklenih vrat zadostuje že malo pepela in nekaj časopisa.

kamin kurjenje lesa

Odstranjevanje saj iz steklene površine

Če želite odstraniti saje iz steklene površine, navlažimo nekaj zmečkanega papirja in z njim obrišemo ohlajeno površino z sajami. Z enakim postopkom odluščimo oblogo na vratih kamina. Da preprečimo odlaganje saj na steklenih površinah priporočamo, da polagamo kose lesa vzporedno proti stekleni površini in pri tem lubje oz. skorjo lesa obrnemo navznoter kamina. Skorja je moker del lesa, ki pri gorenju ustvari paro, ki se nato združi s sajami.

Hiter ogenj v kaminu

Najbolj primerna oblika polena je trikotnega preseka s stranicami približno 7 do 9 cm, oziroma z obsegom polena približno 21 do 25 cm. Sicer pa se glede velikosti polen upošteva navodila proizvajalca kurilne naprave. Za hiter in topel ogenj damo dva kosa polena prečno v peč. Nanj položimo vžigalno kocko. Trske položimo v obliki indianskega šotora. Najprej se prižgejo majhne trske, ki zagotovijo hitro toploto, medtem ko večje trske gorijo počasi od zgoraj navzdol. Pravilni način prižiganja ognja je odvisen torej od peči. Z dodajanjem bolj drobnih polen v kurišče se povprečna intenziteta zgorevanja in s tem toplotna moč kurilne naprave, z dodajanjem debelejših polen pa znižuje. Tako predrobna kot tudi predebela polena pomenijo višje emisije dimnih plinov. Najbolj primerne so trske mehkega leso kot so iglavci, saj tile hitro zagotavljajo toplino. Imajo relativno nizko gostoto zaradi katere hitreje in močneje izgorijo. Debelejši kosi lesa so odgovorni za ohranjanje toplote, saj so sestavljeni iz trših listavcev, ki zaradi njihove višje gostote gorijo počasneje.

Slika 1: Križno naložena polena
Slika2: Vzporedno naložena polena

Dovolj zraka pri prižigu

Peč potrebuje pri prižigu trsk veliko kisika. Zato je treba dovod zraka postaviti v položaj prižiga ali največje vrednosti. V kolikor obstajajo pri kaminu ventili morajo biti tile odprti. Dovod zraka se znova zmanjša, ko so plameni dosegli in prižgali vse trske. Kakšno vrednost je treba nastaviti pri kaminu je opisano v priročniku vašega kamina. Nove polena je potrebno naložiti šele ko imamo žerjavico in še nekaj malih preostalih plamenov. Nato šele dodamo drva z razklani robom navzdol na žerjavico. Les je treba previdno in počasi dodati in nikakor ne vreč peč, saj bi to lahko poškodovalo oblogo peči. Da bi pospešili ponoven prižig, lahko dovod zraka povečamo za kratek čas. Če pa kurišče nima posebej urejenega dovoda sekundarnega zraka, je priporočljivo, da se drva na rešetko naložiti križno, oziroma tako, da zgorevalni zrak lažje prehaja skozi naložena drva v področje plamena, kjer je tudi potreben kisik za zgorevanje hlapnih gorljivih snovi.

Najboljši les za kamin

V vsakem primeru bi morali uporabiti suh les za kurjavo. Bolj moker je les več dima bo nastalo pri gorenju.. Vlaga v lesu bi naj bila maksimalno 20%. Da bi to dosegli, je potrebno da se les suši dve do tri leta. Potrebno ga je zaščititi pred dežjem in kjub temu mora biti na zračnem prostoru (najboljše so lesene koče). Na splošno so listavci boljši za kurjenje kaminov kot les iglavcev. Čeprav se smreka in bor hitreje prižgeta, tudi hitreje zgorita kot pa breza ali hrast. Poleg tega smola iz iglavcev dodatno onesnaži steklene površine.

Papir ne sodi v kamin

Kljub temu pa mnogi izkoristijo kamin za odstranitev reklamnega in drugega papirja. Ampak to ni niti zdravo niti dovoljeno. Po zakonu se lahko kuri le naravni les, vključno s lubjem, storži, veje in žagovina pod pogojem da so neobdelani (kot lesni briketi ali peleti iz naravnega lesa, ter oglje in briketi za žar). Papir, predvsem odpadni papir se zato ne sme kuriti. Tiskarska črnila in veziva papirja ustvarjajo nevarne onesnaževalce kot rakotvorne dioksine pri izgorevanju. Tudi za prižiganje je papir neprimeren, ker gori prehitro.

Uporabite pepel kot gnojilo

Kdo kuri samo neobdelan les, lahko pepel uporabi na vrtu kot gnojilo. Predvsem v kislih tleh lahko osnovni pepel delujejo kot nadomestilo.Vendar ne smete pretiravati in ga morate uporabljati varčno sicer obstaja nevarnost prekomernega gnojenja. Pepel lahko dodamo tudi kompostu. Pepel je potrebno redno prazniti, najbolje po 10-20 kurjenjih.