Pogosta vprašanja o solarnih sistemih

Kako zavarujem sončne kolektorje pred točo?

Vsi kolektorji iz ponudbe Solarix so testirani v skladu s certifikatom Solar Keymark. V kolikor so vremenski vplivi tako zelo neugodni, da gre za višjo silo, je škoda na kolektorjih lahko zavarovana v sklopu zavarovanja objekta. O tem se posvetujte s svojim zavarov. agentom. Stroški zamenjave stekla pri ploščatih SSE sicer znašajo cca. 60 €, stroški zamenjave cevi pri vakuumskih SSE pa cca. 35€ in delo.

certifikat sončni kolektorji

Kateri solarni sistemi so boljši?

V našem podjetju z izjemo drugih ponudnikov ne zagovarjamo izključno enih ali drugih kolektorjev (SSE). Obe vrsti  imata namreč svoje številne prednosti in posamezne slabosti. Našim strankam svetujemo o izbiri glede na območje bivanja, velikost sistema po številu uporabnikov in namen (sanitarna voda, dogrevanje prostorov, ..).

Kako je z izkoristki sončnih kolektorjev?

Izkoristki današnjih kolektorjev so zaradi visoke tehnološke produkcije zelo visoki, segajo preko 90%. Podrobnosti najdete v tehničnih informacijah v sklopu ponudbe solarnih sistemov.

Kdaj ploščati kolektorji delujejo – res samo poleti?

Kolektorji delujejo glede na moč osončenja, kar pomeni, da imajo določen izkoristek tudi v zimskem času. Z  vakuumskimi kolektorji je zaradi boljše izolativnosti med medijem in zunanjim okoljem zaradi vakuuma v ceveh moč pridobiti določeno količino tople vode.

Kaj je potrebno poleg solarnih sistemov še dokupiti?

Običajno pri nakupu sončnih koletkorjev dobite vse v enem sistemu in dodatni nakupi niso potrebni.

Kakšna je življenjska doba vakuumskih in ploščatih solarnih sistemov?

Življenjska doba kolektorjev je preko 20 let, prav tako dosega celoten sistem zavidljivo dolgo delovanje, zatorej se vam investicija več kot enkrat povrne. Sistem živi skupaj z eno generacijo, zato  s tovrstno investicijo zagotovite dolgotrajen učinek.

Kam je možno montirati sončne kolektorje?

Sončne kolektorje je možno montirati na streho, fasado ali zunanje površine ob objektu (nadstreški, vrt,..). O najboljši legi predvsem glede osončenja vam bo svetoval naš prodajno-tehnični svetovalec ob obisku.

Kako je s subvencijo?

Subvencije je možno pridobiti preko Eko sklada in nekaterih občin v Sloveniji. Podrobnosti si lahko preberete v Subvencije in kreditiranje solarnih sistemov . Pomagali vam bomo pri pripravi in izpolnjevanju celotne dokumentacije.

Ali solarni sistem deluje avtomatsko?

Da, z elektronsko regulacijo se vnaprej določi želena temperatura vode, čas delovanja (počitniški čas). Sistem brezhibno deluje na osnovi nastavitev in tipal, ki so nameščena na ključnih točkah v sistemu za zagotavljanje učinkovitega delovanja.

Kako velik solarni sistem je potreben za družino?

Velikost sistema za ogrevanje sanitarne vode se določi glede na število uporabnikov – torej družinskih članov in njihovo povprečno porabo vode. Pri podpori ogrevanju prostorov se velikost sistema ustrezno poveča glede na bivalno površino, toplotno izolativnost objekta itd.

Ali lahko uporabimo obstoječi bojler?

Seveda. Sisteme je možno priključiti na obstoječi bojler ali zalogovnik, zavisi le od razporeditve vhodnih linij, kar se preveri pred pripravo predračuna (ponudbe). V kolikor je bojler starejši priporočamo zamenjavo zaradi boljše izolativnosti in s tem ohranjanja toplote.

Kako je s servisi solarnega sistema?

Solarni sistemi ne zahtevajo nikakršnega večjega servisa. Priporočljiv je preventivni pregled na 2 leti in zamenjava solarne tekočine (medija). Predvsem v času garancije se na tovrstni pregled lahko naročite pri nas.

Ali je možno priključiti solarni sistem na obstoječe centralno dogrevanje?

Pravzaprav je celo priporočljivo, predvsem kadar gre za dogrevanje prostorov. S sistemom boste skozi vse leto zagotavljali ustrezno temperaturo za uporabo tople vode oz. v zimskem času vsaj predgreli vodo v zalogovniku, s čimer boste skrajšali čas dogrevanja osnovnega vira in tako dodatno prihranili.