Kamini

Pomen kaminov

Kamini že dalj časa niso samo okras doma, ampak vedno bolj postajajo tudi pomemben in enakovreden vir ogrevanja. Poleg prijetnega vzdušja, ki ga ustvarjata prasketanje ognja in svetloba plamena, so peči primerno dopolnilo centralnemu ogrevanju. V prehodnem obdobju, ko dnevne temperature še ne zahtevajo celodnevnega ogrevanja je energijsko neučinkovito občasno zakuriti v kotlu za centralno ogrevanje samo za nekaj ur. Ko se proti večeru v stanovanju ohladi, je primerneje zakuriti v kaminu ali peči in tako z manjšo količino goriva ustvariti želeno temperaturo. Lokalno ogrevanje lahko v prehodnem jesenskem ali spomladanskem obdobju nadomesti centralno ogrevanje, ki bi v tem času obratovalo z nizkim izkoristkom. Tako lahko izboljšamo celoletni izkoristek ogrevanja hiše ali stanovanja.Kamini predstavljajo posebno skupino ogrevalnih naprav, katerih značilnost je, da večino toplote oddajajo v prostor s sevanjem. Vgraditi kamin, ki bo dobro deloval, je zahtevna naloga, ki so ji kos le uveljavljeni mojstri in podjetja, ki že dolgo delajo na tem področju.

kamin ogrevanje na drva

Ne glede na kurivo je treba upoštevati, kako velik prostor nameravamo ogrevati s kaminom oziroma pečjo, in temu prilagoditi izbiro moči. Na splošno velja, da lahko s kilovatom moči ogrejemo 15 do 20 kvadratnih metrov velik prostor v dobro izolirani hiši z energijsko učinkovitimi okni in vrati, v slabše izolirani pa ta moč zadošča le za sedem do deset kvadratnih metrov. Pomembno je, da kaminska peč ni predimenzionirana, saj je treba potem nenehno zmanjševati vlek, posledica tega pa je neoptimalno zgorevanje kuriva – peč se ne segreje dovolj, na vratcih stekla se začnejo nabirati saje, na vseh površinah, ki so v stiku z dim­nimi plini, pa še kondenzat dimnega plina. Težave z nabiranjem umazanije na steklu so proizvajalci sicer odpravili s sistemom za samodejno čiščenje stekla s predogretim sekundarnim zrakom, ki deluje, če se hkrati močno pripre ali popolnoma zapre primarni zrak oziroma dovod zraka skozi rešetko pod plamen. Primarni zrak ostane odprt samo na začetku kurjenja, dokler polena ne zagorijo, pojasni sogovornik.

Razlikovanje kaminov

Poznamo več vrst kaminov, saj se delijo glede na način ogrevanja (izpih ali sevanje) in glede na vrsto kuriva.

Odprti kamini 

Odprti kamini so primerni, če potrebujete le občasen vir toplote in ogrevanja in da vam polepša stanovanjski ambient. Odprti kamin ima samo 15- do 20-odstotni toplotni izkoristek, zato ni primeren za ogrevanje več prostorov. Ob majhnem izkoristkuje potrebno opozoriti še na nekatere pomanjkljivosti, ki jih je treba upoštevati, če razmišljamo o vgradnji odprtega kamina: ko v njem gori ogenj, je zaradi nevarnosti požara nujna naša navzočnost, uporabljati moramo drva, ki pri zgorevanju ne prasketajo, priporočljiva je uporaba zaščitnih sten ali mrež, v prostoru se vedno čuti vonj po dimu, tudi kadar ni zakurjeno, v neugodnih vremenskih razmerah pa se pogosto zadimi. Naštetemu se izognemo, če v odprti kamin vgradimo tako imenovano kaminsko kaseto z vgrajeno regulacijo dotoka zgorevalnega zraka in ventilatorje s toplotnimi tipali. Tako dobimo zaprto kurišče z nadzorovanim zgorevanjem z ogrevalno sposobnostjo in približno 75-odstotnim izkoristkom. Med kaminsko kaseto in obstoječim kuriščem je treba večinoma vgraditi dodatno oblogo, medtem ko lahko zunanja obloga in oblika kamina ostaneta nespremenjeni.

Zaprti kamini

Z njimi ogrevamo glavni prostor kot tudi sosednje prostore z kroženjem toplega zraka.

zaprt kamin

Ločeni kamini 

Ločeni kamini so kamini kjer ogenj in dimni plini ogrevajo masivni obod kaminskega vložka od tega pa se toplota prenaša na zunanjo obzidavo.

Plinski kamini 

Plinski kamini so v osnovi toplozračni, ki pa za gorivo uporabljajo utekočinjen naftni plin butan-propan. Kamini so odlikovani po visoki tehnologiji, oblika, edinstven naraven plamen, optimalna moč, enostavna uporaba, varnost in kakovost. Izbirate lahko med plinskimi kamini s klasičnim odprtim zgorevanjem in kamini na plin z zaprtim zgorevanjem. Prvi za gorenje uporabljajo zrak iz prostora, ki ga je potrebno dovesti skozi odprtino od zunaj. To pomeni, da za takšen kamin na plin potrebujete klasični dimnik z izpustom na strehi. Plinski kamin z zaprtim izgorevanjem pa je priklopljen na dvoplaščne dimnike, pri katerih je notranji del namenjen odvajanju plinov, zunanji pa dovaja zrak na kurišče. Za gorenje uporablja zemeljski plin ali propan. Kamini na plin, katerih moč je med 3 in 8 kW, lahko ogrevajo do 150 kubičnih metrov stanovanjske površine. Odločite pa se lahko tudi za ventilatorske sisteme, ki pospešijo vnos toplega zraka v prostor in tako poskrbijo za enakomernejšo razporeditev toplote v prostoru.

Električni kamini 

Električni kamini so razviti do točke, ko nekatere skoraj ni mogoče razlikovati od dejanskega pravega in realnega ognjišča. So primerni za stavbe, stanovanja, prostore kjer ni dimnikov. So poceni, energetsko učinkovita alternativa pred drugimi stili kamina. Večina električnih kaminov uporablja ventilator grelnika, ki je prisiljen širiti toplino po vsej sob ali prostorui, in tako širi vzorec, ki izžareva navzven iz kamina. Toplota se prenaša znotraj ognjišča, z električnim tokom skozi vrsto kovinskih kolobarjev znano kot grelnim elementom. Sodobni električni kamini so narejeni iz pravega lesa, in ti pomagajo ustvariti iluzijo prasketanje ognja v prostoru brez poceni, plastičnih videzov ognja iz pred nekaj desetletji. Za prasketanje zvoka je integrirana avdio enota skrita znotraj samega kamina. Električni kamini so enostavni za namestitev in ne zahtevajo večjih sprememb v samem prostoru. Ti ne proizvajajo odpadkov, ne dima, saj in ne potrebujejo dimnika ali katero koli drugo obliko prezračevanja, drugi dejavnik, ki jim daje pomembno prednost pred plinom ali lesnim ogrevanjem kaminov je ta, da pogosto stanejo veliko manj. Ena od prednosti je ta, da lahko uživamo videz brez izpostavljanja ognjišča in tako je vaš dom izpostavljen nevarnosti pravega plamena.

Toplozračni kamini 

Toplozračni kamini delujejo na principu ogrevanja zraka. Primerni so za naš hitri način življenja. Toplozračno ogrevanje je lahko prisilno (k kurišču je pritrjen ventilator, ki pospeši pretok toplega zraka po prostoru) ali naravno. Posebnost toplozračnega kamina je da imajo vgrajeno kaminsko kurišče z velikimi steklenimi vrati. Začetek ogrevanja prostora že v 15-20 minutah po začetku kurjenja, po prenehanju kurjenja se relativno hitro ohladijo (ccc v 2 urah). Možnost pa je montaža tolozračnega kamina z akumulacijsko sposobnostjo, ki je lahko v obliki sedišča, kar vam zagotavlja toploto še naslednji dan po končanem kurjenju.

Toplovodni kamini 

Toplovodni kamini so vezani s centralnim ogrevanje objekta samostojno ali v kombinaciji z centralno pečjo. Toplovodni kamini so primerni tako za stensko, kot tudi talno ogrevanje, nanje pa lahko priključimo tudi radiatorsko ogrevanje. S centralnim ogrevanjem, na katerega je vezan toplovodni kamin, lahko ogrevamo celotno hišo. Poznamo različne vrste toplovodnih kaminov, ponavadi pa so na drva ali pelete. Toplovodni kamini so zanimivi predvsem zato, ker bistveno znižajo stroške ogrevanja stavbe. Poleg ekonomičnosti pa vam kamini zagotavljajo tudi učinkovitost in varnost. Kamin deluje tako, da z ognjem segreje vodo v zalogovniku. Segreta voda iz zalogovnika nato steče v cevi centralnega ogrevanja in ograva prostore celotnega objekta. Poleg cevi talnega ogrevanja lahko na toplovodni kamin priklopimo tudi sistem radiatorjev. Toplovodni kamin je, za razliko od ostalih peči, ponavadi lociran v bivalnih prostorih vaše stavbe, kjer se zadržujete najpogosteje. Kamin predstavlja dodaten, prijeten element vašega interierja, saj lahko uživate v njegovem prijetnem vzdušju. Toplovodni kamini so lahko prostostoječi ali vgrajeni.

Pri gradnji moramo upoštevati navodila in izkušnje pečarjev ter dimnikarjev, ki poznajo principe izdelave in spremljajoče predpise.