Kaminske peči prednosti in pomanjkljivosti

Verjetno je največja prednost kaminske peči hitra dobava toplote in razmeroma majhen odtis, in fleksibilnost montaže in demontaže. V nasprotju s kaminom se lahko dejansko kaminska peč enostavno razstavi in montira na drugem mestu. Vendar pa ima kaminska peč tudi nekaj slabosti. Največja pomanjkljivost je nevarnost nepravilne vgradnje (ni pravilno priključen ali pa je napačno dimenzioniran). Zato je pomembno, da vgradnjo kaminske peči vedno pravi strokovnjak.

Prednosti kaminske peči:

– enostavna namestitev,
– velika raznolikost,
– dostopne cene,
– v povezavi s plaščem (opeka, naravni kamen, ploščice) lahko kaminska peč ohranja toploto in se zato uporablja kot toplotno sevanje.
– vodne kaminske peči imajo veliko prednost, saj oskrbujejo hišo z vročo vodo in tako optimalno razbremenijo obstoječe ogrevanje. To prihrani stroške za energijo in varuje okolje.
– okoljska uspešnost je še ena prednost sodobnih peči, saj uporabljajo obnovljive alternativne vire. Pri zgorevanju lesa se namreč sprosti samo toliko CO2 kot ga je drevo med njegovo rastjo iz zraka absorbiralo – naravni proces, saj bi se tudi z gnitjem ta CO2 sprostil.
– zaradi visoke energetske učinkovitosti (ki je pri sodobnih kaminskih pečeh skoraj 90 %) porabijo te peči tudi malo goriva in proizvajajo le nizke emisije, kar jim prinaša dodatno prednost na okoljski lestvici.

Slabosti kaminskih peči:

– Ena od največjih pomanjkljivosti kaminskih peči je nenehna potreba da vzdržujemo ogenj in s tem izgubimo na udobju uporabe. Če ne dodamo drv je s toploto hitro konec. Rešitev je tukaj in sicer peči na pelete, ki se avtomatsko “hranijo” zaradi svojega vgrajenega zalogovnika. Tega je potrebno napolniti približno na vsaka dva dni.
– Peči, ki nimajo plašča ki bi ohranjal toploto ogrevajo samo tedaj ko gori ogenj. Njihova toplota poteka predvsem kot konvekcija. Da bi izkoristili sevalno toploto, je smiseln plašč iz naravnega kamna ali opeke.
– Varnostni faktor igra še posebej pomembno vlogo pri delovanju ogrevalnih naprav v vašem domu. Proizvajalci kaminskih peči si sicer prizadevajo ustvarjati maksimalno varnost, vendar je nepravilna uporaba ali nepravilno delovanje zelo nevarno. Velikost prostora v katerem se nahaja kamin, bi zato moral biti velik vsaj 12 do 15 kvadratnih metrov. V nasprotnem primeru bo v prostoru premalo kisika in s tem nevarnost za zdravje.
– Prevzem dimnikarja pred zagonom je obvezen.
– Pogosto je tudi samo vzdrževanje kaminske peči popolnoma zanemarjeno, kar ima lahko resne posledice.