Pogosta vprašanja glede toplotne črpalke

Je toplotna črpalka, kljub trenutno naraščajoči ceni električne energije dobra izbira?

Da, ker ima vgradnja toplotne črpalke številne prednosti:
• Vključuje obnovljive vire energije.
• Toplotna črpalka pridobi do 75% toplote energije iz zunanjega okolja in potrebuje le del električne energije za pogon.
• Toplotne črpalke so v svojem celotnem življenjskem ciklu vedno učinkovitejše in čistejše. S preoblikovanjem energetskega sistema bo delež obnovljivih virov vedno naraščal.
• Toplotna črpalka lahko uporablja zeleno električno energijo (po tarifi ki je popolnoma brez CO2.)
• Ker toplotna črpalka elektriko potrebuje le kot pomožno energijo iz obnovljivih virov energije, vplivajo spremembe cen elektrike le delno, odvisno od zasnovanega sistema od 25 do 30% na stroške ogrevanja.
Primer: V dobro izolirani novogradnji (10.000 kilovatnih ur potrebne toplotne energije za ogrevanje) potrebuje učinkovita toplotna črpalka z grelnim številom 4, le približno 2.500 kilovatnih ur elektrike; 75% potrebne toplote se pridobi iz zunanjega okolja.
Dober partner toplotne črpalke je fotovoltaika. S sončno elektrarno iz lastne strehe smo zmagali v neodvisnosti in z njo zagotovimo tudi potrebno elektriko za toplotno črpalko. Ko gre za investicijske stroške ali konvencionalno ogrevanje ali toplotna črpalka so v novogradnji nedvomno boljše slednje, ker predstavljajo čist in okolju prijazen sistem ogrevanja, s katerim si bo tudi v prihodnje lahko zagotovila potrebo po oskrbi. V novogradnjah in energetsko saniranih hišah toplotne črpalke delujejo še posebej učinkovito, ker delujejo v dotoku nižje temperature. V primerjavi z drugimi vrstami ogrevanja potrebuje toplotna črpalka manj prostora in tudi manj vzdrževanja.

Kaj lahko storimo, da zmanjšamo stroške ogrevanja pri toplotni črpalki?

Sistem s toplotno črpalko deluje že zelo dobro, vendar se velikokrat sprašujemo, kaj bi lahko še izboljšali. Najprej se uporabijo enaki nasveti kot pri drugih oblikah ogrevanja. Z nekaterimi preprostimi pravili lahko vsak potrošnik zmanjša svoje stroške. Dva primera

  • zračenje (odprimo okno za nekaj minut na dan da se v celoti prezrači – namesto trajno delno odprtega okna);
  • uporaba vode pri umivanju (tuširanje namesto kopanja v bani)

Da v celoti izkoristimo potencial učinkovitosti toplotne črpalke je priporočena energetska optimizacija, katero naj izvede strokovnjak. Možnosti nastavitve toplotne črpalke je veliko in jih je dobro tudi poznati. Zlasti v prvem letu po vgradnji toplotne črpalke je priporočljivo preveriti vse nastavitve, saj se načrtovane priporočene temperature in poraba tople vode pogosto razlikujejo od dejansko porabljene in potrebne. Ko ne potrebujemo ogrevanja, toplotno črpalko pa želimo imeti vklopljeno, je pri talnem ogrevanju priporočljiva nastavitev na stalno temperaturo (25 stopinj Celzija). Nastavitev pod 20 stopinj bo povzročila vklop električnega grelnika. V poletnem času znižajmo temperaturo sanitarne vode na 45 stopinj. Veliko toplotnih črpalk pri visokih zunanjih temperaturah ni sposobna s kompresorjem ogrevati vode na 45 ali več stopinj; zato potrebuje električni grelnik s katerim se stroški ogrevanja povečanju tudi do 4-krat.

Naslednji energetsko učinkovit ukrep je predvsem obnova hiše (izolacija, menjava dotrajane strehe, oken, fasade…).