Toplotne črpalke za ogrevanje sanitarne vode

Ogrevanje sanitarne vode

Toplotne črpalke za ogrevanje sanitarne vode lahko izrabljajo energijo vode, zraka ali zemlje. Črpalke so enostavne za montažo in priklop ter zavzamejo malo prostora, uporabljamo pa jih lahko skozi celo leto. Glede na rast cen fosilnih goriv predstavljajo prihodnost pri ogrevanju sanitarne vode, ki jo potrebujemo vsak dan. Cene toplotnih črpalk se med seboj razlikujejo glede na vrsto. Za ogrevanje sanitarne vode se najpogosteje uporablja model voda voda ali zrak voda. Na izbiro pa nam je tudi takšna na vir toplote zemlja voda.

Toplotna črpalka za sanitarno vodo ima to prednost, da obenem ko greje vodo lahko hladi prostore. Zato je priporočljivo, da se postavi v prostor, kjer je potrebno hlajenje, kot je na primer klet. Uporaba toplotne črpalke za sanitarno vodo je tako dobrodošla tudi v restavracijah in drugih večjih objektih, kjer je poleg ogrevanja vode potrebno tudi hlajenje.

Toplotne črpalke za ogrevanje sanitarne vode se na trgu dobijo v različnih izvedbah, razlikujejo pa se tudi glede na način vgradnje. Split izvedba toplotne črpalke, ki je v dveh delih, je priporočljiva v primeru, ko želimo toplotno črpalko istočasno uporabljati za ogrevanje vode in hlajenje prostorov. Kompaktna izvedba je vgrajena direktno nad toplotni hranilnik vode ali na bočno stran hranilnika vode. Za hladnejše predele je priporočljiva uporaba z bivalentnim sistemom, ki omogoča dodatno ogrevanje hranilnika za toplo vodo z električnim grelcem ali s pomočjo ogrevalnega kotla.

Pravilna namestitev TČ za ogrevanje sanitarne vode

Toplotna črpalka se lahko postavi v klet ali katerikoli drug prostor, ki pa mora imeti zagotovljeno prezračevanje. Ker toplotna črpalka za ogrevanje vode zajema zrak iz okolice, ki ga pri tem ne onesnažuje, se prostor v katerem je toplotna črpalka postavljena močno hladi. Zato je potrebno poskrbeti za dobro toplotno zaščito sosednjih prostorov, še posebej če te prostore ogrevamo. Pri delovanju lahko nastajajo precejšnje količine kondenza, zato je potrebno obvezno v prostor kjer je postavljena toplotna črpalka vgraditi talni odtok. Toplotna črpalka, ki je nameščena v kotlovnici ali kleti za nemoteno delovanje potrebuje minimalno temperaturo v prostoru med 8 in 10° C. Pri nižjih temperaturah je potrebno zagotoviti avtomatsko dogrevanje vode z vgrajenim električnim grelcem ali kotlom za centralno ogrevanje.

Če objekt v katerem želimo ogrevati sanitarno vodo stoji na območju bogatem s toplo podtalno vodo, lahko za ogrevanje sanitarne vode montiramo toplotno črpalko voda voda. Za ogrevanje sanitarne vode uporablja toploto podtalne vode, katere značilnost je ta, da je njena temperatura, za razliko od temperature zraka, zmeraj enaka. Toplotna črpalka uporabljene podtalnice ne onesnaži, saj izrabi le njeno toploto, nato pa se podtalnica vrne nazaj v zemljo. Cene toplotnih črpalk voda voda so v primerjavi s toplotnimi črpalkami zrak voda nekoliko višje, vendar pa dosegajo toplotne črpalke voda voda večja grelna števila, kar nam da vedeti, da bo potreba po dogrejevanju sanitarne vode ob uporabi toplotne črpalke voda voda precej redkejša, kot pri uporabi toplotne črpalke zrak voda. Za ogrevanje sanitarne vode, je tako priporočljivo, da se uporabi toplotna črpalka voda voda, seveda v primeru, da so zagotovljeni vsi pogoji za izvedbo.  Cene so višje tudi zaradi višjih stroškov izvedbe. Ker pa je uporaba tople sanitarne vode danes precej velika, je pri izbiri toplotne črpalke, s katero bomo ogrevali sanirano vodo potrebno upoštevati količino tople sanitarne vode, ki jo porabimo na dan. Če porabimo veliko količino sanitarne vode bomo kmalu ugotovili, da so cene toplotnih črpalk na splošno zelo ugodne.