Klimatske naprave

Splošen opis in prednosti ogrevanja s klimatsko napravo

Klimatske naprave so namenjene za hlajenje in ogrevanje prostorov. So vrsta toplotnega stroja (kot hladilnik), ki na podlagi razlike temperatur (zunanja in notranja temperatura) izkoriščajo toploto v namen hlajenja in ogrevanja. Proces poteka preko posebnega hladilnega medija (tekočine) in je v zimskem času v primeru ogrevanja obraten. Pomembna je lega klimatske naprave blizu zunanjosti objekta zaradi izmenjave toplote z zunanjim zrakom. Kupci zaradi slabe obveščenosti velikokrat kupijo električni uporovni grelec, tudi če imajo že nameščeno klimatsko napravo. Klimatske naprave so toplotne črpalke in skoraj vsi modeli lahko tudi ogrevajo. Klime precej bolj efektivno ogrevajo kot npr. električni uporovni grelci, porabljajo samo tretjino električne energije za isto dovedeno toploto. Klima po navadi porablja 1000 vatov energije in dovaja 3000 vatov (kdaj tudi več) toplotne energije – medtem ko električni grelec, ki porablja 1000 vatov, dovaja samo 1000 vatov toplotne energije.

klimatska naprava

V dolgih prehodnih mesecih vas bo dobra klimatska naprava ogrevala znatno ceneje od kurilnega olja, saj sodijo kakovostne toplotne črpalke med cenovno najbolj učinkovite grelne rešitve.  Čeprav nekateri menijo, da klimatska naprava porabi veliko energije, drži prav nasprotno, saj je inverterska klimatska naprava celo učinkovitejša od talnega gretja. Investicija v klimatsko napravo se zaradi manjših stroškov energenta lahko povrne že v približno dveh do treh letih. Ker je življenjska doba kakovostne klimatske naprave približno 15 let, je investicija v klimatsko napravo najbolj ekonomična alternativna rešitev za ogrevanje bivalnih prostorov.

V primerjavi z drugimi grelnimi telesi, imajo klimatske naprave mnoge prednosti:

  • Klimatska naprava pri ogrevanju opravlja filtracijo prašnih delcev v zraku. Zmogljivosti čiščenja zraka se med modeli razlikujejo in nekateri imajo še dodatne funkcije, kot so odstranjevanje neprijetnih vonjav ali ionizator.
  • Pri ogrevanju prostorov s fosilnimi gorivi, je potrebno skrbeti za zalogo, pogosto pa je potrebno kuriva kupiti v naprej in v večjih količinah, med tem ko elektriko plačujete glede na to, koliko je porabite.
  • Ventilator segreti zrak hitro razporedi po prostoru, zato je prostor hitreje segret.
  • V primeru odsotnosti se klimatska naprava zažene hitreje od primerljivih grelnih rešitev, kot je ogrevanje z lesom ali peleti.

Vrste klimatskih naprav

Glede na način izvedbe ločimo:

Enodelne klimatske naprave

Enodelne klimatske naprave so sestavljene iz enega elementa. Uporaba le-teh je vedno manjša, zelo so popularne prenosne klimatske naprave. Te so priročne zaradi svoje mobilnosti, saj lahko hladimo ali ogrevamo katerikoli izbrani prostor, vendar je pomembno da jih pri delovanju postavimo blizu zunanjih zunanjosti objekta.

Večdelne klimatske naprave

Večdelne klimatske naprave se večinoma uporabljajo v izvedbi dvodelnih klimatskih naprav, kjer je ena enota znotraj prostora, druga pa zunaj. Klimatske naprave poleg vsega odlikuje še visok izkoristek energije, čemer pripomore vgrajen inverter.

Dodatni elementi klimatskih naprav


Poleg omenjenega inverterja, ki zmanjša porabo za 40%, imajo klimatske naprave lahko vgrajene ionizatorje. Ti v zrak, ki ga obdelajo, dodajajo negativne ione in s tem povečajo njihovo koncentracijo. Podobno je z O2 prho, kjer se povečuje koncentracija kisika v prostoru. Možni so tudi različni vgrajeni filtri: elektrostatični filter (odstrani manjše delce v zraku, npr. bakterije, prah), ogleni in zeolitni filter (odstranita vonjave iz zraka) in eterični filter (možnost uporabe eteričnih olj).