Izbira toplotne črpalke

Toplotne črpalke dandanes niso več novost na trgu. Ta relativno nov način ogrevanja poznamo že nekaj desetletij, predvsem v zadnjih letih pa je uporaba teh naprav v velikem porastu. V primerjavi s klasičnimi načini ogrevanja se toplotne črpalke ponašajo predvsem z visoko učinkovitostjo, kar pomeni nižjo porabo elektrike in posledično nižje stroške ogrevanja.

Kako izbrati ustrezno toplotno črpalko?

Dandanes se čedalje več ljudi odloči za ogrevanje s toplotno črpalko. Te naprave torej predstavljajo resno konkurenco klasičnim načinom energentom, kot so nafta, zemeljski plin in biomasa. 

Kjer je veliko zanimanje, se kmalu pojavi tudi povečana ponudba, kar pa velja tudi za toplotne črpalke. Široka ponudba je za kupca sicer dobra, saj nam omogoča izbiro za nas najprimernejše naprave. Hkrati pa ta širina ponudbe mnogim predstavlja problem, ker se lahko v takšni količini med seboj podobnih izdelkov lahko hitro izgubimo.

Ta članek smo napisali z namenom, da vam proces izbire za vas primerne toplotne črpalke kar se da olajšamo. V spodnjih poglavjih si lahko preberete dejstva, na katera morate biti pozorni pri izbiri toplotne črpalke ter nasvete, kako izbrati za vas optimalno napravo.

Kakšen tip toplotne črpalke je primeren zame?

V splošnem delimo toplotne črpalke na štiri tipe:

  • Zrak – voda
  • Zrak – zrak
  • Zemlja – voda
  • Voda – voda

Osnoven princip delovanja je pri vseh štirih tipih enak, razliko med njimi pa predstavlja medij, iz katerega pridobivajo toplotno energijo. Način delovanja je v grobem razviden že iz samega imena naprave, nekoliko več o delovanju različnih tipov toplotnih črpalk pa si lahko preberete v sledečem segmentu.

Toplotne črpalke zrak – voda

Toplotne črpalke zrak – voda so med vsemi najpogosteje uporabljene, zasluga za to pa gre predvsem njihovi vsestranskosti. Te naprave namreč izkoriščajo za ogrevanje toploto iz okoliškega zraka, zaradi česar pa so primerne za uporabo v različnih okoljih. Predstavljajo odlično razmerje med področjem uporabe, ceno, ter potencialom za prihranek. Zaradi teh razlogov se velika večina uporabnikov odloči prav za ta tip toplotne črpalke. 

Toplotne črpalke zrak – zrak

Te naprave so, z drugimi besedami, klimatske naprave, ki omogočajo tudi ogrevanje poleg hlajenja. Tovrstne naprave se sicer lahko uporabljajo tudi za ogrevanje, vendar to ni njihova primarna naloga – predvsem zato, ker so omejene na prostor, v katerem so montirane. 

Toplotne črpalke zemlja – voda

Toplotne črpalke zemlja – voda izkoriščajo za ogrevanje toploto iz zemlje v bližnji okolici objekta. Za postavitev te naprave se najprej naredi izvrtina ali izkop, v katerega se postavi sistem cevi. Po teh ceveh se nato pretaka posebna tekočina, ki toploto iz globin prenese do naprave ter jo uporabi za ogrevanje objekta. Ta vrsta toplotnih črpalk se sicer ponaša z visokim izkoristkom, vendar je zaradi omejenega območja uporabe in visoke začetne investicije le redko uporabljena.

Toplotne črpalke voda – voda

Podobno kot prejšnji tip toplotnih črpalk, le da ta različica za ogrevanje izkorišča toploto voda v neposredni bližini objekta. Skupna lastnost teh dveh tipov črpalk je pogostost – tudi to vrsto črpalk lahko uporabimo le v določenih območjih. Toplotne črpalke voda – voda sicer dosegajo med vsemi najvišje izkoristke, vendar so zaradi velike investicije in nedostopnosti le redko uporabljene.

Kdaj naj se odločim za visokotemperaturno toplotno črpalko?

Visokotemperaturno različico vam svetujemo izbrati v primeru, da bo naprava priklopljena na ogrevalni sistem z radiatorji. Večina toplotnih črpalk ogreva vodo do okrog 60°C, kar zadostuje za sanitarno vodo in talno ogrevanje, za ogrevanje z radiatorji pa se uporablja voda pri višjih temperaturah. V nasprotju s klasičnimi modeli, segrevajo visokotemperaturne črpalke vodo do 80°C, kar pa zadostuje tudi za ogrevanje z radiatorji.

Kakšno moč toplotne črpalke potrebujem?

Moč naprave je en izmed najpomembnejših kriterijev pri izbiri toplotne črpalke. Pri ogrevanju s klasičnimi energenti se je običajno izbrala naprava z nekoliko višjo močjo, pri toplotnih črpalkah pa se tega načeloma ne počne. Pomembno je, da izberemo toplotno črpalko z ravno pravo močjo, saj nam naprave z preveliko močjo po nepotrebnem povečujejo stroške ogrevanja. 

Toplotne črpalke za uporabo v stanovanjskih poslopjih so na voljo v moči od le nekaj kW pa do preko 25 kW, najpogostejše moči pa so 7 kW in 11 kW. Črpalke z nižjo močjo se navadno priporočijo za novejše objekte z boljšo izolacijo, 11 kW modeli pa za starejše objekte ob menjavi načina ogrevanja.

Kljub temu pa imejte v mislih, da so to zgolj splošna priporočila. Izbira naprave z ustrezno močjo je bistvenega pomena, zato je priporočljivo pred izbiro se posvetovati s strokovnjakom ter izbrati za vaše potrebe optimalno toplotno črpalko.

Prehod na toplotno črpalko je torej odličen način za prihranek pri stroških ogrevanja, vendar le, če izberete za vas primerno napravo. 

Leave a Comment