Različne vrste ogrevanja prostorov

Učinkovito ogrevanje izjemno dobro pripomore k še učinkovitejšemu bivanju. Pri izbiri najustreznejšega ogrevanja za vaš dom morate biti še toliko pozornejši, kaj si boste izbrali. Pri tem je najbolje, da vam pomagajo kar strokovnjaki.

Če se ravno v tem hipu odločate za vrsto ogrevanja v vašem domu, ste zagotovo preučevali tudi ogrevanje s pomočjo toplotne črpalke, električnega radiatorja, vsekakor vas zanima tudi talno gretje. Vse omenjene vrste ogrevanja se ponašajo s številnimi prednostmi, zato se je še toliko težje odločiti za najustreznejšo.

Talno ogrevanje – klasično vodno in električno

Talno ogrevanje je zagotovo eno od najbolj priljubljenih vrst ogrevanj pri nas in tudi drugod po svetu. Takšno ogrevanje namreč predstavlja izjemno udobno vrsto. Toploto povsem enakomerno razporeja po prostoru, in to brez vidnih grelnih naprav. Poznamo klasično vodno talno gretje in električno talno gretje.

Ključna prednost za vodno klasično gretje je, da vam prinaša nižje stroške ogrevanja, toplota pa se oddaja dlje časa – tudi po izklopu. Največja prednost električnega talnega gretja je, da je njegova postavitev zelo preprosta, tla se izjemno hitro ogrejejo.

Ogrevanje prostorov z radiatorji

Ogrevanje z radiatorji še vedno velja za najbolj razširjeno vrsto ogrevanja na sploh. Pri tej obliki topel zrak kroži ter segreva prostor. Radiatorji so praviloma nameščeni pod oknom, cevi pa so vgrajene v steno. Na takšen način se namreč doseže največji izkoristek toplote. Ključna prednost uporabe radiatorjev je, da jih lahko odpiramo ter zapiramo posamično.

Strošek postavitve radiatorjev je v primerjavi s talnim ogrevanjem precej nižji. Stroški za samo ogrevanje pa so zlasti odvisni od izbranega energenta. Na splošno pa lahko rečemo, da so stroški v primerjavi s talnim ogrevanjem višji nekje od 15 do 20 %.

Naklonjenost talnemu ogrevanju

Tokrat smo pod drobnogled vzeli talno ogrevanje ter ogrevanje z radiatorji. Številni zahtevni naročniki se vse bolj nagibajo k izbiri talnega gretja.

Leave a Comment